53704689_10156042837667327_5173277903189704704_o.jpg

Hei!

Velkommen til bloggen min. Her deler jeg tanker og synspunkter, og litt av mine matfavoritter. Håper du liker det du ser!

Et nattlig pling i telefonen

Et nattlig pling i telefonen

Det er like over midnatt. Jeg hører et lite pling og ser på telefonen. Hvem er det som melder meg nå? Men det var ikke min telefon som fikk en snap. Det var det sovende barnets telefon som våknet til liv.

Ja, jeg har lakenskrekk. Jeg sover ikke bort sommernatten. Jeg får med meg nattlige lyder i huset. Som brumling i telefoner.

Pling, plong, burr og brumling i barnas telefoner på nattestid har skjedd hos oss mange ganger i sommer, og når jeg snakker om dette kan også andre foreldre nikke og fortelle om samme erfaringer.

Kanskje ikke rart at våre nesten-ungdommer sender meldinger og snapper sent og tidlig, døgnrytmen er ofte ustabil og ute på tur når sommeren er her. Mobiltelefonen er et supert verktøy for ferierende barn å holde kontakten fra hver sin kant.

Ferietid er også rangletid. Det soves i hytt og vær. Helt greit. Men er det sovetid så er søvn å foretrekke. Uten en mobiltelefon under hodeputen, som brumler og biper og bryter inn i deilige sommerdrømmer.

Derfor, tross en god del rangling, driver vi med telefonoppsamling før leggetid her i huset. Telefoner hører ikke til på soverommet når ungdommen skal sove.

Vår regel er at telefonen plasseres på kjøkkenbenken når det er sovetid, sommer som vinter. Der havner også en god del andre dingser, som for eksempel ulike fjernkontroller, ipader og podder.

Når det er sovetid er det faktisk sovetid. Her tror jeg mange av oss foreldre ikke helt følger med. Det snappes sent og tidlig, spilles på telefoner og surfes på nettet.

Når døgnrytmen er litt ute av system vil jeg gjerne at barna skal lese en bok før de sovner, ikke bli holdt våkne av nattlige pling fra venner som overnatter i telt og drøyer natteroen til 0200 eller enda senere. Eller som er i andre tidssoner der de glemmer at vi sover når de er våkne.

Det blå mobillyset kan med stor fordel få en pause når det skal være nattero for både barn og voksne. Det er mange grunner til å være streng med mobilbruk når det er sovetid.

En ting er at den forstyrrer den roen og freden det skal være på soverommet. Noe annet er innholdet i det som fyker gjennom de digitale kanalene. Ikke alle snapper er hyggelige og morsomme. Da vil jeg helst ikke at dette skal være noe mine barn opplever på sengekanten.

Det er å gjøre barna sine en tjeneste å la dem få en pause fra den digitale hverdagen. I det minste når det er natt og roen senker seg. Det blir så mye kjekkere sommerdager når barnet har fått god hvile. Så la søvnen overta for å gjøre jobben med en ung kropp.

Legg telefonen til side og la barnet lades opp uten avbrudd. God sommer!

Kunsten å kope

Kunsten å kope

Kan en kvinne vinne Bocuse d'Or?