53704689_10156042837667327_5173277903189704704_o.jpg

Hei!

Velkommen til bloggen min. Her deler jeg tanker og synspunkter, og litt av mine matfavoritter. Håper du liker det du ser!

Mannfolk som heller melk ut i vasken

Mannfolk som heller melk ut i vasken

Det er overskriften på et kapittel i kokeboken Bruk alt, som jeg er medforfatter på denne høsten.

Boken er helt i tråd med det FBI på NRK viser, der de snakker om datoskrekk. Det betyr at folk kaster mat som er gått ut på dato, istedet for å la lukt og smak bestemme om maten er spiselig.

Da vil jeg dele en historie fra boken. Jeg sier som de gjorde i programmet, ”drit i datoen”. For når jeg forteller om mannfolk som heller melken ut, viser det seg at svært mange har like erfaringer.

Samtalen om å bruke alt, ikke kaste og å respektere råvarene ønsker jeg velkommen. Her er det litt av som er med i boken:

”Vi fikk oss en god latter begge to da vi begynte å snakke om at mennene våre begge insisterte på å kaste melk som var gått ut på dato.

Første gang vi opplevde at våre kjære helte ut melk ble vi både veldig overrasket og nesten stumme. Det var bare å legge inn protest.

Har du smakt på den melken? Er du sikker på at den er ødelagt? Selvfølgelig uten resultat.

Melk som var over datostemplingen kunne ikke drikkes.

Vi tok opp kampen for å redde helt fin melk som gikk i vasken. Hva om du vurderer melken ved å smake på den, eller lukte litt ned i kartongen? Det var helt uaktuelt.

Da var det på tide å ty til mer avanserte virkemidler.

Jeg begynte å lure ham, melkedrikkeren. Innimellom skjenket jeg melk i glasset hans, uten at han fikk se at melken var flere dager over datoen stemplet på kartongen.

Glasset ble tømt, uten noen rynker på nesen. Melken smakte akkurat som den skulle. Eller flere slike opplevelser, ble han informert om lureriet.

Det gjorde at han ga melken en sjanse selv om datoen var overskredet. Nå bruker han smak og lukt for å sjekke både melk og andre matvarer.”

Denne og flere historier om mat deler vi i boken. Pluss mange gode oppskrifter.

Og slik jeg ser det er det to hovedgrunner til at vi velger å kaste mat. Den ene er at den er gått ut på dato. Den andre grunnen er at vi har for mye mat.

Vi klarer rett og slett ikke å spise opp det vi har kjøpt. Hver og en av oss kaster over 42 kilo mat per år i følge Matvett (2015).

I boken Bruk alt deler Heidi Netland Berge og jeg inspirasjon, råd og vink om hvordan du kan bruke alt du har, før det må gå i bossdunken.

Du kan spare nesten 6000 kroner hvert år hvis du klarer å kutte kasting av mat som kan spises. Og samvittigheten får det bedre.

Vil du vite mer, går du til nærmeste bokhandler og ber om å få kjøpe ditt eksemplar av Bruk alt. Tusen takk.

Frank Sinatras kloke ord

Frank Sinatras kloke ord

Kunsten å kope

Kunsten å kope